Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2006,1:17 π.μ.
Ακρόπολις 2006: Κάθε πέρσι και καλύτερα.
Μετά την περσινή επιτυχία του ράλι Ακρόπολις και την ανακήρυξη του σε ράλι της χρονιάς για το πρωτάθλημα του WRC, οι ιθύνοντες της ΕΛΠΑ όπως φαίνεται πήραν την ριψοκίνδυνη απόφαση να φέρουν, για πρώτη φορά, εξολοκλήρου τον Αγώνα στην Αττική. Το κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο στη σούπερ ειδική ήταν το έναυσμα για ένα σαφώς πιο εμπορικό προσανατολισμό του αγώνα, στοχεύοντας πια στο ευρύ μη «μυημένο» κοινό. Με ειδικές διαδρομές στην Πάρνηθα, τα Γεράνεια, τον Υμηττό και service park στο Ολυμπιακό Στάδιο, ο αγώνας πια είναι «έξω» από την πόρτα μας. Η αστικοποίηση του Ακρόπολις είναι γεγονός πως θα προσφέρει ξενοδοχειακή πληρότητα, καλύτερη οργάνωση και έλεγχο του αγώνα και σαφώς μείωση κόστους. Επίσης, θα συμβάλει στο να πλημμυρίσουν όλες οι ειδικές με κόσμο, να γίνει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, κυρίως για τα media, συνεπώς προβολή παντού, προσέγγιση περισσότερων χορηγών, αύξηση εσόδων και τελικά εκτόξευση της δημοτικότητας του ράλι. Κάτι που συνάδει με την πολιτική της FIA για «θεαματικό» WRC.

Από την άλλη όμως, ο «εγκλεισμός» του Ακρόπολις στην Αττική έχει και αρνητικές πτυχές που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Πως αλήθεια θα χειριστεί η Οργάνωση την πρωτοφανή κοσμοσυρροή, που είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει? Η FIA πως αντιμετωπίζει αυτή την προοπτική, αφού είναι γνωστό ότι η πολυκοσμία της φέρνει πάντα πονοκέφαλο? Εδώ γινόταν κάθε χρόνο χαμός στα πέριξ του Παρνασσού και ακύρωναν ειδικές διαδρομές γι αυτό το λόγο. Φανταστείτε τώρα που θα γίνουν όλα γύρω και μέσα στην Αθήνα. Αφήστε που η μετακίνηση μεταξύ των ειδικών θα φαντάζει αδύνατη, αφού οι δρόμοι θα είναι κάτι σαν συνέχεια της Κηφισίας και της Εθνικής. Άρα μια ειδική και πολύ είναι. Να δούμε τι απαγορεύσεις και περιορισμοί θα υπάρξουν.

Το κυριότερο για μένα όμως είναι ότι με μια τέτοια απόφαση χάνεται ουσιαστικά ο ιδιαίτερος και σκληρός χαρακτήρας που έκανε το Ακρόπολις ξεχωριστό τόσο για τους αγωνιζόμενους, όσο, κυρίως, και για εμάς τους θεατές. Αυτή η μαγεία, δηλαδή, που ωθούσε εσένα και την παρέα σου να πάρετε στην κυριολεξία τα βουνά, της Στερεάς και της Θεσσαλίας, για να ζήσετε ένα τριήμερο τη μοναδική φύση σε ρυθμούς WRC. Η Γραβιά, το Ελευθεροχώρι, ο Μπράλος, η Οίτη, οι Βωξίτες και οι άλλες «..απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και άψογα σχεδιασμένες παραδοσιακές «ακροπολικές» διαδρομές της Ρούμελης, που όλοι έχουμε αγαπήσει και περιμένουμε με ανυπομονησία κάθε χρόνο» (όπως προλογίζει ο πρόεδρος της ΕΛΠΑ στο περσινό πρόγραμμα) αποτελούν παρελθόν. Κάποτε το Ακρόπολις διέσχιζε την Ελλάδα, από Πελοπόννησο έως την Καλαμπάκα. Τώρα, οι απαιτήσεις της σύγχρονης τηλεοπτικής πραγματικότητας μεταφέρουν τον αγώνα στα στενά όρια του νομού Αττικής και αποχρωματίζουν εντελώς το εθνικό προφίλ του Ακρόπολις.
Κυρ Χρήστο!, εκεί στον Πολύδροσο, μην μας περιμένεις για σουβλάκια φέτος. Το «ραντεβού» αναβάλλεται έπ’ αόριστον. Τα σέβη μου στον «Κουφοντίνα»! (σ.σ. ο γάτος μασκότ του καταστήματος)

Ετικέτες

 
posted by Iridium
Permalink ¤


0 Comments: