Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2006,6:59 μ.μ.
Ποια ισοτιμία ΑΕΙ – ΤΕΙ ;
Μιας και η παιδεία είναι το κύριο θέμα των ημερών (και πότε δεν ήταν άλλωστε), σκεφτόμουν την περιβόητη αναβάθμιση των πτυχίων ΤΕΙ, την κατάργηση της διάκρισης μεταξύ ανώτερης – ανώτατης και της ίσης αντιμετώπισης των φοιτητών ΑΕΙ – ΤΕΙ, με τα οποία μας είχαν παραμυθιάσει πριν 6-7 χρόνια. Που είναι λοιπόν αλήθεια αυτή η ισότητα και η ισοτιμία των πτυχίων της ανώτατης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και πως εφαρμόζεται στην πράξη;

Ως απόφοιτος ΤΕΙ πραγματικά δεν βλέπω να έχει αλλάξει τίποτα και η λεγόμενη ισότητα έχει μείνει μονάχα στα χαρτιά. Αν ρίξουμε μια ματιά στις προκηρύξεις θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα βγαίνουν ξεχωριστές θέσεις για αυτούς της τεχνολογικής εκπαίδευσης (Τ.Ε) και ξεχωριστές για της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Π.Ε). Αυτός που έχει πρώτο πτυχίο ΤΕΙ αποκλείεται από τις θέσεις Π.Ε. Ας έχει κάνει και μεταπτυχιακά και διδακτορικό. Για καθηγητής πανεπιστημίου (...στο εξωτερικό πάντα) μπορεί να πάει. Για το δημόσιο μετράει ότι είσαι απόφοιτος ΤΕΙ. Άσε που για διοικητικές θέσεις αυτές που προκηρύσσονται κυρίως είναι Π.Ε και Δ.Ε. Τώρα με ποια λογική οι καρεκλοκένταυροι έχουν αποφασίσει πως για μια θέση γραφείου δημόσιας υπηρεσίας κάνει αυτός που έχει τελειώσει πανεπιστήμιο και δεν κάνει ο αντίστοιχος μιας σχολής ΤΕΙ, μόνο αυτοί ξέρουν. Από τη μία έτσι και από την άλλη γιουβέτσι δηλαδή (κι έχω μια πείνα..).

Από την άλλη, η πλήρης ανισότητα ισχύει και στις μεταπτυχιακές σπουδές στα ελληνικά πανεπιστήμια. Είναι κοινό μυστικό πως για να μπει φοιτητής ΤΕΙ σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα πανεπιστημίου πρέπει να έχει μπάρμπα στην Κορώνη και αν θελήσει πάραυτα να δοκιμάσει θα τον περάσουν γενεές 14. Θα πρέπει να δώσει εξετάσεις σε διάφορα μαθήματα, να περάσει από επιτροπή, να του κάνουν τεστ κοπώσεως, να του πάρουν αίμα, κτλ. για να τον απορρίψουν πάλι στο τέλος. Διότι θεωρούν οι πανεπιστημιακοί πως πέρα από το ότι οι θέσεις δεν επαρκούν, η εκπαίδευση που παρέχουν τα ΤΕΙ είναι νηπιαγωγείου. Και δίπλα σ’ αυτόν τον αποκλεισμό δεν επιτρέπεται στα ΤΕΙ να δημιουργήσουν τα δικά τους μεταπτυχιακά προγράμματα (πέρα από μετρημένες εξαιρέσεις) για να μετεκπαιδεύσουν τους δικούς τους αποφοίτους.

Εν ολίγοις διακριτικές ανισότητες και παιδεία πολλαπλών ταχυτήτων. Ε λοιπόν καλά κάνουν, όσοι μπορούν, και μεταναστεύουν στο εξωτερικό για σπουδές και ακόμη καλύτερα αυτοί που ρίχνουν μαύρη πέτρα πίσω τους και απαξιώνουν εντελώς το μπάχαλο που λέγεται ελληνική παιδεία.

Ετικέτες

 
posted by Iridium
Permalink ¤


0 Comments: