Κυριακή, Δεκεμβρίου 02, 2007,4:09 μ.μ.
Τα αγαθά copies κτώνται...
Η δόξα και η αναγνώριση μπορεί να επιτευχθεί ποικιλοτρόπως. Το δυσκολότερο θα ήταν να δημιουργήσεις κάτι πρωτότυπο και δημιουργικό και το ευκολότερο θα ήταν να αντιγράψεις κάτι ήδη επιτυχημένο. Αυτό το τελευταίο τρόπο φαίνεται να επέλεξε ο Ρένος Χαραλαμπίδης στη πολύκροτη ταινία του “No Budget Story” το 1997. Το απόλυτο σκηνοθετικό ντεμπούτο για το νέο σκηνοθέτη τότε Ρένο Χαραλαμπίδη. Την υποδέχτηκαν με διθυραμβικές κριτικές* και της απονεμήθηκαν πολλά βραβεία (Κρατικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, Κρατικό βραβείο ποιότητας ’97, Βραβείο διεθνούς ένωσης κριτικών FIPRESCI, κ.α.). Επίσης, απέκτησε φανατικό κοινό και μπήκε στο πάνθεον των ελληνικών ανεξάρτητων ταινιών ως η κορυφαία.

Κι εγώ την ίδια εντύπωση είχα για το “No Budget Story” μέχρι που είδα προσφάτως την αμερικάνικη ταινία “In The Soup”, μετά από προτροπή φίλου. Τι σύμπτωση, το “In The Soup” μοιάζει με το “No Budget Story” σαν δύο σταγόνες νερό. Και μάλιστα και το αμερικάνικο φιλμ αποτελεί μια εκ των σημαντικότερων ταινιών του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά. Βρε τους μπαγάσες τους Αμερικάνους, θα πει κάποιος, πάλι μας έκλεψαν τις πρωτότυπες θεόπνευστες ιδέες μας. Η αλήθεια είναι όμως πως το “In The Soup” του αμερικανού Alexandre Rokwell αποτελεί παραγωγή του 1992 και το “No Budget Story” του Χαραλαμπίδη έπεται το 1997. Η ταινία του Rockwell είχε ανάλογη υποδοχή όταν βγήκε και κέρδισε μάλιστα το μεγάλο βραβείο της επιτροπής στο φεστιβάλ του Sundance το 1992. Πέρα από τη σκηνοθετική ευρηματικότητα του Rockwell (ο οποίος έχει συμμετάσχει και ως σκηνοθέτης στη σκηνοθεσία των 4 δωματίων μαζί με Tarantino, Rodriguez και Anders) οι πρωταγωνιστές του “In The Soup”, Steve Buscemi και Seymour Cassel, δίνουν ρεσιτάλ ηθοποιίας.

Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι πως η ομοιότητα της ελληνικής ταινίας με την αμερικάνικη δεν φαίνεται να έχει σχολιαστεί δημοσίως από αυτούς που έπρεπε να τη σχολιάσουν. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο το μόνο που εντόπισα ήταν κάνα δύο ανεπίσημα σχόλια σε φόρουμ. Καλά αυτοί που έδιναν τα βραβεία και ειδικά η διεθνής ένωση κριτικών είχε μεσάνυχτα; Στον Rockwell δεν το σφύριξε κανένας;

Τουλάχιστον, ελπίζω ο Χαραλαμπίδης να έχει κάνα εικόνισμα του Rockwell στο σπίτι του...:)

*από το Cine.gr: “Το
No Budget Story δεν είναι απλώς ένα από τα καλύτερα σκηνοθετικά ντεμπούτα του παγκόσμιου κινηματογράφου. Η διθυραμβική εγχώρια κριτική αναγνώριση, η πορεία του προς το φεστιβάλ των Κανών, τα βραβεία και οι ειδικές μνείες, και το γεγονός ότι η ταινία διδάσκεται σε κινηματογραφικές σχολές ανά τον κόσμο, επιβεβαιώνουν απλώς τη βαθιά αγάπη για τον κινηματογράφο με την οποία έχει εμποτίσει ο δημιουργός του αυτό το film.”

Ετικέτες

 
posted by Iridium
Permalink ¤


0 Comments: