Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2005,2:45 μ.μ.
Πως θα ήταν ο κόσμος μας χωρίς εικόνες?
Έχετε αναρωτηθεί πως θα ήταν ο σύγχρονος κόσμος χωρίς εικόνες? Εμένα πάντως με έχει απασχολήσει το ερώτημα αυτό ουκ ολίγες φορές, μετά από τον καθημερινό βομβαρδισμό εικόνων που δεχόμαστε. Εξάλλου, όταν η φωτογραφία αποτελεί για σένα τον πιο αγαπημένο τρόπο δημιουργικής έκφρασης, δεν μπορείς παρά να προβληματίζεσαι καθημερινώς με αυτά που βλέπεις.
Η εικόνα, είτε πρόκειται για φωτογραφία είτε για κινούμενη εικόνα, κυριαρχεί απόλυτα στη ζωή μας. Όλα γυρίζουν γύρω από εικόνες. Οι κινέζοι δεν είπαν τυχαία το τετριμμένο μια εικόνα αξίζει όσο 1000 λέξεις. Αν δεν υπάρχει εικόνα, ο λόγος από μόνος του φαντάζει φτωχός, και κάποιες φορές, ελλιπής και ανίσχυρος. Στις ειδήσεις στην τηλεόραση είναι απαραίτητες οι εικόνες, οι οποίες πιστοποιούν ουσιαστικά τα λεγόμενα του δημοσιογράφου. Οι πολεμικοί φωτορεπόρτερ και κάμεραμαν παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα στα πεδία της μάχης για να αποτυπώσουν όσο πιο ρεαλιστικές εικόνες γίνεται, και να τροφοδοτήσουν στη συνέχεια τα αδηφάγα δυτικά ΜΜΕ και τα μάτια των θεατών τους με πειστήρια.
Στα περιοδικά οι φωτογραφίες εκρηκτικών μοντέλων και ηθοποιών δημιουργούν μια επίπλαστη πραγματικότητα. Το Photoshop αποτελεί το πιο θαυματουργό δημιούργημα της ψηφιακής εποχής. Στον κινηματογράφο πια οι σκηνοθέτες των blockbuster προσπαθούν να δημιουργήσουν όσο πιο θεαματικές και αληθοφανής εικόνες γίνεται προς τέρψιν των θεατών.
Το overdose εικόνων που παθαίνει ο μέσος «homo catanaloticus», σε κάθε άλλη περίπτωσή θα ήταν θανατηφόρος. Η γνώση μας για τον κόσμο βασίζεται λοιπόν στις εικόνες που έχουμε αποθηκεύσει στο μυαλό μας. Έτσι, άνθρωπος χωρίς εικόνες, είναι άνθρωπος χωρίς εμπειρίες. Αν και το αρχικό ερώτημα παραμένει, το σίγουρο είναι ότι η έννοια της εικόνας έχει εκφυλιστεί. Έχει χάσει τη μαγεία της και αυτό οφείλεται κυρίως λόγω της ευκολίας που προσφέρει η τεχνολογία.

 
posted by Iridium
Permalink ¤


0 Comments: