Κυριακή, Μαρτίου 30, 2008,10:54 μ.μ.
Free Tibet!
Αυτά τα φέιγ βολάν πρόλαβαν να πετάξουν οι διαμαρτυρόμενοι για την ελευθερία του Θιβέτ πριν πέσουν πάνω τους και τους μπαγλαρώσουν δεκάδες αστυνομικοί.

Όλα έδειχναν ότι θα ήταν μια βαρετή και άχρωμή τελετή παράδοσης της ολυμπιακής φλόγας, διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, αφού οι ιθύνοντες είχαν φροντίσει ώστε να μη δοθεί ιδιαίτερη δημοσιότητα και τραβήξει κόσμο στο Καλλιμάρμαρο. Λίγος κόσμος υπερβολικά πολλοί αστυνομικοί (είχαν κατεβάσει μέχρι και δόκιμους) και παντού κινέζοι; έμοιαζε με Πεκίνο η περιοχή. Εν ολίγοις, είχαν φροντίσει να φέρουν εντός σταδίου όλη την κινεζική παροικία της Αθήνας.

Οι αστυνομικοί είχαν τέτοιο άγχος μήπως και γίνει κάνα παρατράγουδο, που όταν εμφανίστηκαν οι λιγοστοί διαμαρτυρόμενοι (5-10 είδα, κυρίως μικροκαμωμένους) έπεσαν επάνω τους με τέτοιο μένος, που ασφαλίτης τους φώναζε «Διακριτικά! Διακριτικά!», αφού όλοι οι φωτογράφοι και κάμεραμαν ξέχασαν κι αυτοί τη φλόγα και στράφηκαν στους ακτιβιστές. Έτσι, ακτιβιστές, αστυνομικοί και φωτορεπόρτερ είχαν γίνει ένα κουβάρι!

Μία αγγλόφωνη ανταποκρίτρια γαλλικού δικτύου σε ρεπορτάζ που έκανε παραδίπλα αναφερόταν μόνο στην πρωτόγνωρη (γι αυτήν) παρουσία της αστυνομίας, κάτι που όπως έλεγε δεν συνάδει ούτε με το πνεύμα του Ολυμπισμού, αλλά ούτε και με κράτος δημοκρατίας. Κάτι που ενόχλησε ιδιαιτέρως κάποιους έλληνες που την άκουγαν.

Πάει κι αυτό λοιπόν. Πάμε γι άλλα!
 
posted by Iridium
Permalink ¤ 0 comments
Σάββατο, Μαρτίου 29, 2008,11:00 π.μ.
White Stripes Live @ G-Fest. Το θυμάστε;

Το αλησμόνητο live-τηλεγράφημα-φιάσκο των White Stripes στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του beach volley στις 17.07.05
Ακούστε το!

Ετικέτες

 
posted by Iridium
Permalink ¤ 1 comments
Τρίτη, Μαρτίου 25, 2008,7:22 μ.μ.
5 ατάκες που ακούστηκαν στην παρέλαση της Αθήνας
  1. «Δημοκρατία της Τσόντας, είμαστε!» (περαστικός απευθυνόμενος σε φωτογράφο που αντί να φωτογραφίζει την παρέλαση, φωτογράφιζε αυτούς που την παρακολουθούσαν)
  2. «Ντου!» (...φώναζαν οι ΟΥΚαδες φεύγοντας τρέχοντας μετά το πέρας της παρέλασης και αφότου έψαλλαν τον εθνικό ύμνο με στεντόρεια φωνή)
  3. «Μπράβο παλικάρια μου!» (κοινότυπο, αλλά η στρατιωτική στολή ανυψώνει το εθνικό συναίσθημα...)
  4. «- Όλοι οι ξένοι είναι εδώ. – Σοβαρά;» (κάπου στην Αγ. Κωνσταντίνου, κόρη εξηγεί στην έκπληκτη μητέρα)
  5. «Άσε δεν μπορείς να φανταστείς. Βαράγανε οι συναγερμοί!» (νεαρός περιγράφει με θαυμασμό στο κινητό το χαμηλό πέρασμα των υπερηχητικών αεροσκαφών)

Ετικέτες ,

 
posted by Iridium
Permalink ¤ 0 comments
Τρίτη, Μαρτίου 11, 2008,6:14 μ.μ.
Παν μέτρον άριστον... ή μήπως όχι;
Μπορεί μία κοινωνική ομάδα να κινητοποιείται εις βάρος των υπολοίπων;
Πρέπει η κοινωνία ολόκληρη να επωμίζεται το κόστος μιας τέτοιας κινητοποίησης-διαμαρτυρίας;
Μέχρι ποιο σημείο μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;
Τι γίνεται στη περίπτωση που θίγονται εθνικά συμφέροντα;
Μήπως θα ήταν καλύτερα ο καθένας να διεκδικεί τα δικαιώματα του και να διαμαρτύρεται χωρίς να ενοχλεί και να ξεβολεύει κυρίως αυτούς που δεν έχουν σχέση με τις διεκδικήσεις του (π.χ. η πρόταση που είχε γίνει στις διαδηλώσεις να αφήνετε μια λωρίδα κυκλοφορίας ελεύθερη για να μην κλείνει εντελώς η κυκλοφορία);
Φέρνει όμως τα αναμενόμενα αποτελέσματα μία ήπια κινητοποίηση, χωρίς ένταση και διάρκεια, χωρίς να θίγονται ευρέως σημαντικοί κοινωνικοί και πολιτειακοί θεσμοί;

Στα παραπάνω ερωτήματα και ανάλογους προβληματισμούς, εγώ τείνω προς την άποψη πως για να διεκδικηθούν σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη βελτίωση της ζωής και την κατοχύρωση βασικών δικαιωμάτων (π.χ. εργασιακά δικαιώματα, ασφαλιστικό) πρέπει να ανεχόμαστε ως κοινωνία αυτές τις κινητοποιήσεις, ακόμα και αν είναι ιδιαιτέρως σκληρές. Ο καθένας μάχεται με τα όλα που διαθέτει. Μπορεί όλοι να σιχτιρίζουμε την ώρα και τη στιγμή που μπλοκαριστήκαμε γιατί κάποιοι εργαζόμενοι έχουν κλείσει το δρόμο, ή όταν κόπηκε το ρεύμα επειδή οι εργαζόμενοι απεργούν ή δεν έχει μέσα συγκοινωνίας για να πάμε στη δουλειά μας ή τα σκουπίδια δεν συλλέγονται.

Όμως, σε μία τέτοια περίοδο μπορεί να φανεί ο συνειδητοποιημένος πολίτης. Θα ψάξει να βρει κάποια εναλλακτική λύση. Θα περιορίσει την κατανάλωση ρεύματος και τις μετακινήσεις του όσο μπορεί. Θα κρατήσει τα σκουπίδια στο μπαλκόνι. Θα είναι προσεκτικός όταν οδηγεί ή περπατά σε δρόμους που δεν λειτουργούν οι σηματοδότες. Θα προνοήσει να έχει γεννήτρια στο μαγαζί του για περίπτωση ανάγκης. Θα οργανωθεί σε ατομικό και τοπικό επίπεδο. Θα αναλάβει δράση αν χρειαστεί.

Η διεθνής πραγματικότητα δείχνει πως μόνο με συντεταγμένες, συλλογικές και ομαδικές κινητοποιήσεις με διάρκεια επιτυγχάνονται σημαντικές διεκδικήσεις και τελικά υποκύπτει το κράτος. Στη Γαλλία και Γερμανία όταν αποφασίζουν οι εργαζόμενοι να κατέβουν στους δρόμους παραλύει το κράτος για αρκετό διάστημα. Αυτό μπορεί να έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο για όλη την κοινωνία, όμως μεσο-μακροπρόθεσμα ωφελείται. Φαντάζομαι, πως οι πολίτες εκεί θα είναι έτοιμοι να προσαρμοστούν σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες και να δείξουν κατανόηση και υψηλότερη συνειδητότητα. Μάλιστα, οι περισσότεροι εργαζόμενοι πληρώνουν μηνιαία συνδρομή στα συνδικάτα τους, ώστε όταν βρεθούν σε μακρά περίοδο απεργίας να μην χάνουν τα μεροκάματά τους. Δηλαδή, προνοούν.

Εδώ ο κόσμος δεν φαίνεται διατεθειμένος να αντιδράσει αποτελεσματικά και γενικευμένα. Επιλέγονται ήπιες απεργιακές τακτικές με στάσεις εργασίας και το πολύ κάποιες 24ωρες, σπασμωδικές απεργίες, με ελάχιστους συμμετέχοντες συγκριτικά με το σύνολο, όπου πρωτοστατούν κυρίως τα συνδικαλιστικά και κομματικά μικροσυμφέροντα. Και εν τέλει δεν επιτυγχάνονται ουσιαστικά αποτελέσματα. Γι αυτό και οι κυβερνήσεις επειδή το γνωρίζουν αυτό δίνουν ψίχουλα και περιμένουν ότι κωλυσιεργώντας το θέμα θα ξεχαστεί και θα περάσουν αυτό που θέλουν. Όπως και δεν φαίνεται η πλειοψηφία διατεθειμένη να ανεχτεί μια απεργιακή γενικευμένη κατάσταση. Να τροποποιήσουν κάπως την καθημερινότητα και τις συνήθειες τους, να χάσουν κάποιες από τις ευκολίες τους. Αν δεν θιγούν κάποια συμφέροντα των ισχυρότερων, πως θα κερδίσουν οι ασθενέστεροι;

Ετικέτες ,

 
posted by Iridium
Permalink ¤ 0 comments
Κυριακή, Μαρτίου 09, 2008,5:55 μ.μ.
Στα μπλε και στα χακί.
Το καρναβάλι του Μοσχάτου την προηγούμενη Κυριακή δεν είχε κάτι το ξεχωριστό, που να ξεφεύγει από τα καρναβαλικά τετριμμένα. Θα έλεγα μάλιστα ότι κάποιες στιγμές άγγιζε και τα όρια του κιτς.

Το αξιοπρόσεκτο όμως ήταν ότι δεκάδες παιδάκια ήταν ντυμένα με παραλλαγές και αστυνομικές στολές. Και στη παρέλαση υπήρχε βέβαια γκρουπ με «μιλιτέρ» ενδυμασίες και μπερέδες.

Πέρα από τη χαρά του παιχνιδιού και το κέφι δεν νομίζω να απασχόλησε κάτι άλλο τους γονείς όλων αυτών των παιδιών που επέλεξαν να ντυθούν στα μπλε και στα χακί. Οι καουμπόηδες και τα όπλα ήταν ανέκαθεν θέμα που αγαπούσαν τα αγόρια. Όμως, οι στολές των κομάντο, των ΟΥΚάδων, των Ουτσεκάδων και αυτές των αστυνομικών, νομίζω πως ξεφεύγουν από την παιδική αθωότητα των καουμπόηδων (του χθες) και καταδεικνύουν την οικειότητα των σημερινών παιδιών με τα σώματα «ασφαλείας». Να είμαστε περήφανοι για κάτι τέτοιο;

Ετικέτες ,

 
posted by Iridium
Permalink ¤ 0 comments