Τετάρτη, Μαρτίου 29, 2006,3:28 μ.μ.
Μοντέρνα Επαγγέλματα
Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Δ. Χαριτόπουλου που μου έστειλε ένας φίλος.
Ο πραγματικός πλούτος της χώρας παράγεται στο χωράφι και στο εργοστάσιο, γι αυτό οι αγρότες και οι εργάτες δε διανοήθηκαν ποτέ να επικαλεστούν κάποια νεφελώδη ιδεολογήματα για τη δουλειά τους.Η προσφορά τους είναι αυταπόδεικτη.
Αντιθέτως οι απασχολούμενοι στον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών, δεν αρκούνται στην υψηλότερη αμοιβή που εισπράττουν, αλλά αγωνιούν να δώσουν και ανώτερο νόημα σε αυτό που κάνουν.Το επάγγελμα έγινε ιδεολογία.
Ο καλώς εννοούμενος επικερδής χαρακτήρας αποσιωπάται συστηματικά και προβάλλεται κατά κόρον σα ζωτική ωφέλεια για το κοινωνικό σύνολο. Οι χρηματιστές κόπτονται για την «ανάπτυξη», οι διαφημιστές μοχθούν για την «επικοινωνία», οι ασφαλιστές χτίζουν την «ασφαλιστική συνείδηση», οι δημοσιογράφοι αγωνιούν για την «ενημέρωση» κοκ. Εξ ου και το καταγέλαστο ορισμένων ότι ασκούν λειτούργημα.
Η κοινωνία που διευθύνεται από τους εγγράμματους, έχει περί πολλού αυτά τα επαγγέλματα και περιφρονεί εξόφθαλμα τον αγρότη και τον εργάτη. Απόδειξη ότι τους αμείβει με τα χαμηλότερα των εισοδημάτων και τους επιφυλάσσει πενιχρές συντάξεις και ανεπαρκέστατη υγειονομική περίθαλψη.Ουδείς ζηλεύει τη μοίρα τους.
Οι νέοι ονειρεύονται να σπουδάσουν για να κάνουν καριέρα σε κάποιες από τις μοντέρνες και αστραφτερές δουλειές. Αυτές έχουν πέραση, προσφέρουν υψηλές αμοιβές και απείρως υψηλότερο κοινωνικό στάτους. Δεν υποψιάζονται καν πως η καριέρα είναι η δική τους κοιλάδα των δακρύων. Για να πετύχεις σε αυτές τις δουλειές, το παν είναι να ξέρεις να πουλάς τον εαυτό σου. Αλλού σε θέλουν τολμηρό και επιθετικό και αλλού μετρημένο και αξιόπιστο. Οι απαιτήσεις αλλάζουν ανάλογα με τον κλάδο. Άλλο σειλς και άλλο φαϊνανς. Σ' αυτή την κωμωδία του αγκρέσιβ ή του ρελαϊαμπλ δε θα σταματήσεις ποτέ να συμμετέχεις, αυτή θα σε κρατάει στη δουλειά. Επίσης από την ημέρα που θα εισέλθεις σε έναν κλάδο, θα πρέπει να ασπαστείς και τις ιδεοληψίες του, σα να μυείσαι σε θρησκευτική αίρεση. Ο κλάδος υπεράνω όλων.
Είναι ο ιερός δεσμός που προστατεύει και ανυψώνει τα μέλη του, ασχέτως των εσωτερικών ανταγωνισμών. Με αυτή τη συντεχνιακή αντίληψη της χειρίστης μορφής οι «συνάδελφοι» θωρακίζουν την επαγγελματική τους ιδιότητα και διεκδικούν από την κοινωνία διαρκώς και νέα προνόμια.Μαζί με την είσοδο στην αγορά εργασίας των νέων επαγγελμάτων εισήχθη και η δυτική νοοτροπία του ολοκληρωτικά αφοσιωμένου στην δουλειά του προτεστάντη. Ο χρόνος που αφιερώνουν οι υπάλληλοι στην εταιρία είναι τρομακτικός.
Στις σύγχρονες επιχειρήσεις η εργασιακή σκλαβιά επανήλθε λουστραρισμένη, αλλά εξίσου εξοντωτική. Η μοίρα του σπουδασμένου εργαζόμενου είναι δυσμενέστερη από αυτή του αγράμματου εργάτη. Το καθορισμένο ωράριο θεωρείται παρωχημένη αντίληψη, και η αμοιβή για υπερωρίες είναι αδιανόητη. Οι υπάλληλοι δουλεύουν εντυπωσιακά περισσότερες ώρες από τις προβλεπόμενες από το νόμο, απασχολούνται Σαββατοκύριακα και αργίες χωρίς την ανάλογη αμοιβή.
Τα εξοντωτικά δωδεκάωρα δουλειάς είναι nonstop. Η μεσημβρινή σιέστα έχει τεθεί πλέον και στη χώρα μας υπό διωγμόν, κατάντησε μομφή. Λένε πως αυτός κοιμάται μεσημέρι εννοώντας πως είναι εκτός πνεύματος, εν ολίγοις ακατάλληλος. Ο ύπνος του μεσημεριού είναι βάλσαμο για τη ψυχική και τη σωματική υγεία και εννοείται, συμβάλλει καίρια στη μακροβιότητα . Είναι κατά πολύ πιο απαραίτητος και ζωογόνος από όλες τις χελθι βιταμίνες, τα σπα και τις λοιπές τεχνικές στήριξης του ανθρώπινου οργανισμού.
Ο ευπρεπής μισθός και ίσως κάποιο ετήσιο bonus που παρέχουν οι εταιρίες στα μοντέρνα εργατόσκυλα δεν αντισταθμίζουν τις ατέλειωτες ώρες πρόσθετης δουλειάς. Γι αυτό υπάρχουν συνήθως κάποιες έξτρα παροχές κολακείας το ωραίο γραφείο (με παράθυρο ή όχι ανάλογα με τη θέση σου στην ιεραρχία) και κάποιοι φανταχτεροί τίτλοι που ουσιαστικά δε σημαίνουν τίποτε. Προβιβάζεσαι σε εξέκιουτιβ, σινιορ εξέκιουτιβ, κορντινέιτορ, σουπερβάιζορ, νταιρέκτορ, βάιζπρεζιντεν, τσιφ, μέλος του εξέκιουτιβ μπόρντ και άλλα του σωρού και χωρίς νόημα.
Η επιτυχημένη καριέρα σε μια σύγχρονη εταιρία αποτελείται από δύο βασικά στοιχεία: την όλο και μεγαλύτερη «τρέλα» για δουλειά και το λόγιαλτυ (πιστότητα) για την εταιρία και τους στόχους της. Επίσης είναι απαραίτητο να συμμεριστείς κάποιες νέες αξίες. Όπως το σχιζοφρενικό «άλλο δουλειά και άλλο φιλία» λές και ο άνθρωπος μπορεί να κάνει αναστολή αισθημάτων. Ή το δόγμα ότι με κάθε θυσία πρέπει να φέρεις σε πέρας την αποστολή που σού ανέθεσαν. Όλα αυτά καλύπτονται με την πρόστυχη στρεψοδικία του σωστού επαγγελματία. Που σημαίνει ότι προκειμένου να γίνει η δουλειά σου όλα επιτρέπονται. Η δουλειά προηγείται κάθε ανθρώπινου αισθήματος , φιλία, αγάπη, δίκιο, κατανόηση είναι δευτερεύοντα.
Λέμε είμαι προφέσιοναλ και αυτό τα εξηγεί όλα. Και ο Αλ Καπόνε προφέσιοναλ ήτανε.Το πλέον ψυχοφθόρο για τον εργαζόμενο είναι πως πρέπει να δίνει κάθε μέρα εξετάσεις. Τα σύγχρονα επαγγέλματα έχουν υψηλό βαθμό ανασφάλειας σε σχέση με τα παραδοσιακά. Και απείρως σκληρότερο ανταγωνισμό τόσο εξωτερικό, από άλλες ομοειδείς εταιρίες, όσο και κυρίως εσωτερικό, από άλλους καπάτσους που εποφθαλμιούν την ίδια θέση. Ακόμη και το υψηλόβαθμο στέλεχος δεν αισθάνεται σιγουριά: πάει ένα πρωί στη δουλειά και χωρίς καμιά προειδοποίηση βρίσκει το γραφείο του στο διάδρομο.
Δυστυχώς στην ίδια λούμπα έπεσαν και οι γυναίκες. Μέχρι πρόσφατα δεν επιδείκνυαν την ολοκληρωτική αφοσίωση των αντρών στη δουλειά τους. Ως όντα πιο πολύπλοκα αισθαντικά και ερωτικά, έδιναν μεγαλύτερη σημασία στα αισθήματα και στις χαρές της ζωής. Γι αυτή τους την ανεξαρτησία η κοινωνία τις φιλοδώρησε με σωρεία κατηγοριών: άπιστες, ελαφρόμυαλες, ανεύθυνες, γλωσσούδες κλπ. Η χαρά και ο ερωτισμός δε συγχωρούνται στην παραγωγή. Τελευταίως μάλιστα αν αποπειραθείς ένα πονηρό αστείο, κάποιο υπονοούμενο, κινδυνεύεις να κατηγορηθείς για σεξουαλική παρενόχληση. Αυτό κι αν είναι ευνουχισμός. Σημαίνει όσοι περάσετε αυτή την πόρτα αφήσετε έξω το φύλο σας.
Οι γυναίκες στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν ένα ακόμη αντρικό οχυρό, γίνονται κι αυτές προφέσιοναλ θύματα. Τυπικές σοβαρές με πολυάσχολο ύφος, ασέξουαλ ντύσιμο, κάτι σκούρα ταγέρ σαν αντρικά κοστούμια, λευκό πουκάμισο και τα τοιαύτα. Έσβησε το χαμόγελο, το σκέρτσο και το παιχνίδισμα που τις έκαναν αξιολάτρευτες. Έχασαν το πλεονέκτημα της ζωής που είχαν έναντι των εξουθενωμένων από τη δουλειά αντρών.
Στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας όλοι ξέρουμε ότι στον κόσμο δεν ήρθαμε για να κάνουμε καριέρα, λεφτά και όνομα, ήρθαμε πρωτίστως για να ζήσουμε και ει δυνατόν να αφήσουμε αυτό τον κόσμο λίγο καλύτερο από ότι τον βρήκαμε. Αλλά δε ζούμε κι αυτό μας τρελαίνει. Το άγχος, το στρες, ο φόβος, η ντροπή, η περιφρόνηση, η επιθετικότητα, η θέληση της δύναμης γεννιούνται από μια καταπιεσμένη θέληση για ζωή. Με την πιο κοινή λογική όσες ώρες δουλεύεις, άλλες τόσες πρέπει να έχεις ελεύθερες για να χαρείς αυτά που έβγαλες. Όμως ο νέος άνθρωπος σπαταλά όλο το χρόνο, την ευφυία, την εφευρετικότητα και τις εμπνεύσεις του για την καριέρα του και όχι για τη ζωή του. Ο ψυχισμός του μολύνεται από αυτό το δηλητηριώδες αλισβερίσι.
Φυσικά, το εξέκιουτιβ τερατάκι γραφείου θα μεταφέρει μακάβρια το πάρε δώσε και στις προσωπικές του σχέσεις. «Αυτά έκανα για σένα, περιμένω ανταπόδοση». Μοιραία οι λαμπρές καριέρες είναι πυραμίδες που θεμελιώνονται πάνω σε προσωπικές και οικογενειακές τραγωδίες.
Διονύσης Χαριτόπουλος
«Ημών των Ιδίων»
Για όσους δεν το γνωρίζουν ο Δ. Χαριτόπουλος ήταν από τα κορυφαία ονόματα στον χώρο της διαφήμισης με πολύ λαμπρό όνομα και εξαιρετικές δημιουργίες. Ήταν μέρος του συστήματος που περιγράφει και ενδεχομένως είναι ακόμα, αλλά τώρα πια μάλλον βρίσκεται στις παρυφές αυτού.

Ετικέτες

 
posted by Iridium
Permalink ¤ 0 comments
Δευτέρα, Μαρτίου 20, 2006,4:05 μ.μ.
Η γενιά των Μακ κι εμείς...


Σάββατο βράδυ, γωνία Κηφισίας – Κασαβέτη. Κοριτσάκια και αγοράκια γυμνασίου αράζουν στο χαρακτηριστικό πια spot των ΒουΠου, έξω από τα Μακ. Δείχνουν να είναι απορροφημένοι στο δικό τους μικρόκοσμο και να μην τους ενδιαφέρει το «εξωτερικό» περιβάλλον. Ο χρόνος δεν τους αγγίζει. Εξάλλου η χαλαρότητα της παρέας είναι αυτό που τους γεμίζει. Το στιλάκι κι εδώ καρμπόν. Ατημέλητο full branded look, ανακατεμένο μαλλί, τσιγάρο, hi-tec κινητό, i-pod, big-Mac ή cheese burger, coca. Μερικοί έχουν γίνει ένα με τα γύρω μάρμαρα. Εδώ ουσιαστικά οι έφηβοι της γύρω περιοχής παίρνουν ISO για την άτυπη κοινότητα των ΒουΠου.

Βλέποντας αυτά τα παιδιά, φέρνω αναπόφευκτα στο μυαλό μου τα δικά μου γυμνασιακά χρόνια εκεί στα τέλη ογδόντα, αρχές ενενήντα (πότε πέρασαν κι αυτά...). Θυμάμαι που υπήρξε μια περίοδος που όλα τα αγόρια του γυμνασίου, ακόμη και παιδιά από το λύκειο, βγαίναμε στα διαλείμματα και παίζαμε μανιασμένα μπίλιες (?) στο χώμα! Ναι μπίλιες! Ακούγεται «καραφλωράτζα», αλλά μιλάμε για τρελή μανία. Πηγαίναμε να παίξουμε στο χωμάτινο γήπεδο της περιοχής, παίζαμε μπάσκετ (ήταν στα πάνω του τότε με τον Άρη και το ευρωπαϊκό του 87’), βγαίναμε με ποδήλατα έξω. Ακούγαμε Jeronimo Groovy (μαμά μου..., αλλά άλλη φάση τότε), κασέτες, δίσκους (οι πιο ψαγμένοι); υπήρχε και η Αυτοκίνηση τότε. Επικοινωνία και ραντεβού ΧΩΡΙΣ KINHTA. Χωρίς Ιντερνετ, οι πρώτοι οικιακοί υπολογιστές – θρύλοι, Amstrad 6128, Amiga 500; αρχαίες παιχνιδομηχανές, Atari, Philips με κασέτα! Donkey Kong και άλλα ηλεκτρονικά, πρόγονοι του Game Boy. Buble Buble και Wonder Boy στα μπλιμπλίκια. Οι πρώτες στιγμές της ιδιωτικής τιβι. Έρικ Καστέλ, Μπλεκ, Βαβούρα... Καταλήψεις. Πτώση του τοίχους του Βερολίνου. Για το ντύσιμο τι να πω; δείτε τη φωτό και θυμηθείτε οι παλαιότεροι. Μιλάμε για πολύ «Φλώρους»! Μας κοιτάω και γελάω. Η μίνι φούστα, φετίχ για τις κοπέλες. Τις βλέπαμε σε καμιά παρέλαση κυρίως και παθαίναμε πλάκα. Όπως και να το κάνουμε υπήρχε τότε μια αθωότητα. Ένας ρομαντισμός.

Τώρα, η γενιά των Μακ φαίνεται να έχει βαρεθεί τα περισσότερα, για να μην πω τα πάντα. Αθωότητα δεν υπάρχει πια, κακά τα ψέματα. Τα παιδιά σήμερα ξέρουν περισσότερα και από εμάς. Δεν εντυπωσιάζονται από κάτι εύκολα. Η τεχνολογία τους προσφέρει τα πάντα και οι επιλογές είναι άπειρες. Απλά δοκιμάζουν. Και έχουν δοκιμάσει πολλά περισσότερα από εμάς όταν ήμασταν έφηβοι. Τα οπτικά τους ερεθίσματα προέρχονται κυρίως από την εικονική πραγματικότητα του trash-tv και του playstation. Η γειτονιά, ακόμη και στα προάστια, έχει αντικατασταθεί από το chat και τις 3G υπηρεσίες του κινητού τηλεφώνου. Virtuality όλο και πιο πολύ. Τα παιδιά έξω από τα Μακ δεν φαίνεται να προβληματίζονται και ιδιαίτερα για το γίγνεσθαι που μεταλλάσσεται με ταχύτητα φωτός και για το μέλλον που γίνεται παρελθόν. Με την ίδια ευκολία που βγάζουν το κινητό για να σαλιαρίσουν με τις ώρες με τους φίλους τους, σηκώνουν το χέρι τους για να σταματήσουν ταξί. Σίγουρα αυτά τα παιδιά των ΒουΠου αποτελούν την μειοψηφία, αφού από πίσω έχουν πολυάσχολους γονείς, των οποίων η επιδίωξη της ματαιοδοξίας τους δεν τους αφήνει χρόνο για να κοιτάξουν με σοβαρότητα τα παιδιά τους. Αντ’ αυτού, τους παρέχουν χρήμα και ότι επιθυμούν, αρκεί να μην τους σκοτίζουν.

Πάρα ταύτα, το μέλλον αυτών των νέων με τρομάζει κάπως. Εδώ και το δικό μας είναι εξαιρετικά αβέβαιο. Πως θα αντιμετωπίσουν το αύριο? Όπως και το τώρα? Θα αφήσουν το στίγμα τους? Θα αντιδράσουν ή θα τους συνεπάρει κι αυτούς το φαίνεσθαι? Σκέφτομαι πάλι τα προηγούμενα χρόνια. Θεωρώ πως είμαστε από τους τυχερούς, από τους τελευταίους που πρόλαβαν να ζήσουν το μεταίχμιο κάποιων μεγάλων ριζικών αλλαγών και ιστορικών γεγονότων. Που προλάβαμε να ζήσουμε την παιδική αθωότητα. Τώρα, πότε θα υπάρξουν πάλι αντίστοιχες εποχές, κανείς δεν ξέρει. Τουλάχιστον ας ελπίζουμε ότι μπορεί να υπάρξουν κάποτε...

Ετικέτες

 
posted by Iridium
Permalink ¤ 4 comments
,3:52 μ.μ.
Κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση...
Περιμένω το μετρό. Ξαφνική οχλοβοή φτάνει από τις σκάλες. Μια τσατισμένη βροντερή φωνή ξεχωρίζει; «Β1, Β2!!». Εμφανίζεται ένα τσούρμο εφήβων. Οι καθηγητές προσπαθούν να διατηρήσουν μια στρατιωτική συνοχή στους μαθητές. «Συνταχθείτε σε τριάδες!» φωνάζουν κάποιοι. Οι μαθητές πειθαρχούν μειλίχια. Τότε μου έρχονται στο μυαλό εικόνες από το κέντρο εκπαίδευσης, όπου ως «ποντικαρέοι» έπρεπε να ακολουθούμε τις προσταγές των εκ-παιδευτών μας. «Απόλιυτη (όχι λυ, αλλά λιυ) ησυχία!!!», «Ημί-ανάπαυση, Προσό-χη!! (Ημί και Προσό παραγγελτικό, -ανάπαυση, -χη εκτελεστικό). Το αξιοπρόσεκτο δεν ήταν τόσο αυτό, όσο το ντύσιμο που είχαν τα κοριτσάκια. Κοντή φούστα με μπότα. Σαν να είχες κάνει copy-paste, όλες σχεδόν είχαν το ίδιο ντύσιμο. Κατ’ εικόνα τηλε-ακαδημιών δηλαδή, και καθ’ ομοίωση της μόδας των μεγαλυτέρων. Το ίδιο στυλ η 13χρονη με την 20χρονη και την 30χρονη. Ο συρμός πλησιάζει. Ένας αλαφιασμένος καθηγητής αναζητεί κάποιους συναδέλφους. Δεν τους διακρίνει μες στον κόσμο; Φωνάζει στα παιδιά να μην μπουν στο τρένο. «Κάντε πίσω! Μην μπει κανείς μέσα!». Εγώ πάντως μπήκα...

Ετικέτες

 
posted by Iridium
Permalink ¤ 3 comments
Παρασκευή, Μαρτίου 17, 2006,5:06 μ.μ.
Τι ωραία που είναι η Αθήνα...
Πέμπτη βράδυ, λίγο πριν τις 11.
Ανεβαίνω το πρώτο πεζοδρομημένο κομμάτι της Ερμού.
Ένα πέπλο ησυχίας καλύπτει την περιοχή. Θαυμάζω τα πέριξ.
Σκέφτομαι: Τι ωραία που είναι έτσι η Αθήνα.
Σηκώνω το κεφάλι μου και αντικρίζω στο βάθος δεξιά τον Ιερό Βράχο, φωταγωγημένο, να ξεπροβάλει σαν εικόνα 3D μέσα από τον μουντό ουρανό.
Ξανασκέφτομαι: Τι ωραία που είναι έτσι η Αθήνα.
Μπαίνω στο μετρό.
Οι λιγοστοί επιβάτες, σιωπηλοί, χαμένοι στις σκέψεις τους. Ακούγεται μονάχα ο θόρυβος του συρμού.
Ξανασκέφτομαι: Τι ωραία που είναι έτσι η Αθήνα.
Σε λίγες ώρες όμως ξημερώνει και θα εμφανιστεί το πραγματικό πρόσωπο της πόλης.
Σταματώ να σκέφτομαι και συνεχίζω να απολαμβάνω το υπόλοιπο της διαδρομής μέχρι να φτάσω σπίτι. Εξάλλου δεν έχω πολύ ακόμα...

Ετικέτες

 
posted by Iridium
Permalink ¤ 2 comments
Τρίτη, Μαρτίου 14, 2006,5:15 μ.μ.
Πανγαλαξιακή Αποκλειστικότητα...!
Χθες το βράδυ το διεθνούς φήμης τηλεοπτικό δίκτυο SiTAR Channel (έχει τη βάση του στον Α του κεν-Ταύρου όπως φαίνεται...) σκαρφίστηκε να πλασάρει «Παγκόσμια Αποκλειστικότητα», τύπου Αφγανιστάν 2001, αλλά Εισαγγελάτος. Λες και είχαν καμιά αποκλειστική συνέντευξη του Μπιν Λάντεν, παρουσίασαν ένα διανοητικά προβληματικό άτομο, το οποίο λόγω ενός σπανίου συνδρόμου περπάταγε στα 4. Η «έγκριτη» δημοσιογράφος αυτού του «συγκλονιστικού» ρεπορτάζ με στόμφο αλλά Μπους, τρεμάμενη φωνή, δραματική μουσική-χαλί και με αφήγηση λες και απάγγελνε Καβάφη, έβαζε τον ταλαίπωρο να περπατά, να μετρά και άλλα κουλά ώστε να φανεί στην αδυσώπητη κάμερα ότι πρόκειται περί εξωγήινου. Το απίστευτο είναι ότι χρησιμοποίησαν εικόνες τους ισπανικού καναλιού TVE για να δείξουν την οικογένεια που έπασχε από το ίδιο σύνδρομο και την οποία σαφώς δεν είχαν ανακαλύψει πρώτοι (οι του SiTAR). Ο γιατρός που είχε μαζί της η δημοσιογράφος, για να έχει και επιστημονική εγκυρότητα το ρεπορτάζ της, μάλλον θα έπρεπε να εξετάσει βασικά την ίδια.... Το επόμενο ρεπορτάζ θα πρέπει να είναι εσωτερικό. Εκεί είναι σίγουρο πως θα βρουν πολλούς....εξωγήινους. Μετά από αυτό το Foolitzer το έχετε στο τσεπάκι!

Υ.Γ.: τα είδε το ΕΣΡ?
 
posted by Iridium
Permalink ¤ 0 comments
Παρασκευή, Μαρτίου 10, 2006,4:18 μ.μ.
Τάδε έφη...
«στην Αμερική, το να είσαι φτωχός είναι στίγμα, γιατί δηλώνει ανικανότητα. Η φτώχεια δεν θεωρείται – δυστυχώς - λάθος των πολιτικών, αλλά προσωπική αποτυχία».

Σίνθια Ντούγκαν, κοινωνιολόγος

Ετικέτες

 
posted by Iridium
Permalink ¤ 1 comments