Πέμπτη, Δεκεμβρίου 22, 2005,4:16 μ.μ.
Επίσημοι πάνε κι έρχονται...
9:30 π.μ., γωνία ξενοδοχείου Μ. Βρετανία, Σύνταγμα. Η αυξημένη παρουσία μπατσικών δυνάμεων διαταράσσει την φαινομενική πρωινή ηρεμία. Από την πλευρά της πλατείας παρατεταγμένοι Ζητάδες, ενώ από την πλευρά της Πανεπιστημίου μερικά μπατσικά. Ανάμεσα σε διάφορους μπατσονόμους και σε παρκαρισμένες λίμο διακρίνω ένα πολυτελές τζιπ, Mercedes G, χωρίς διακριτικά, με κάτι βαριά οπλισμένους τύπους μέσα, λες και είχαν βγει από ταινία Ράμπο. Μετά από λίγο βλέπω έναν από δαύτους. Επίλεκτη τρομάδα ΕΚΑΜ. Έτοιμοι για πόλεμο με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας – να, που τα κονδύλια για εξοπλισμούς πιάνουν τόπο (σκέφτομαι ειρωνικά)… Κάποιο επίσημο «τζέρτζελο» γίνεται στο GB. Ξαφνικά τους δίνεται σήμα να κλείσουν τη Γεωργίου Α’. Κάποιος επίσημος φεύγει ή έρχεται. Δεν έχει σημασία. Οι μπατσονόμοι ακροβολίζονται πανικόβλητοι. Ακολουθεί κυκλοφοριακό έμφραγμα. Κάθομαι και χαζεύω. Ο αρχιμπατσονόμος κάνει παρατηρήσεις στα υπόλοιπα όργανα. Ένας ανθίπας βλέπει ένα γνωστό του ταρίφα να περνά. Τον προλαβαίνει το φανάρι. «Έλα δω!» του φωνάζει; βγάζει ένα πάκο χαρτονομίσματα και του λέει: «πόσα θες για το μεροκάματο, 50 ευρώ?», «ΠΑΣΟΚ δεν ήθελες? ε καλά να πάθεις!»....Για σου Ελλαδάρα με τα παλικάρια σου!

Ετικέτες

 
posted by Iridium
Permalink ¤ 0 comments
Δευτέρα, Δεκεμβρίου 19, 2005,2:11 μ.μ.
Καταραμένη φτώχεια...@#%!!!***

Το παγκοσμίου εμβέλειας έντυπο ΧΡΟΝΟΣ γνωμοδότησε πως κορυφαία πρόσωπα της απερχόμενης χρονιάς για τη δράση τους «υπέρ της δικαιοσύνης στον κόσμο» και «την ικανότητα τους να ασχολούνται με τους συνανθρώπους τους», δεν είναι άλλοι από τους καλούς Σαμαρείτες, Βασιλάκη (μόνο για τους κολλητούς) – όχι Καϊλα - αλλά Γουίλιαμ Γκέιτς ο 3ος μετά της συζύγου του, με 46,5 δισεκατομμύρια δολλάρες (το 2005) περιουσία, και ο μέγας τροβαδούρος των “Ου Ντος”, Μπονο. Μπερ δε γουέι, οι φίλτατοι “Ου Ντος” καθάρισαν 260 εκατομμυριάκια μπακς στο Αμέρικα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας τους περιοδείας υπό τον τίτλον Ίλιγγος.

Κάτι παλικάρια δε στη Γαλλία, όχι από αυτά που εξεγέρθηκαν όμως, αλλά κάποια που τυγχάνει να έχουν το μανατζάρισμα σε κάτι μαγαζά γωνία, λέει ότι καταφέρνουν να βγάζουν χαρτζιλίκι κάπου 15 χιλιαρικάκια ευρώπουλα, την ημέρα κατά μέσο όρο, τα κακόμοιρα. Τα μαγαζά τους, λέει, είναι τα 40 καλύτερα εις στας Παρισίας και αποτελούν το δείκτη CAC-40 της γαλλικής Σοφοκλέους, βεβαίως βεβαίως. Ο αρχηγός της παρέας ταύτης, ένα κοπέλι 59 Μαΐων από την Ιρλανδία, για το προεδριλίκι που προσφέρει στο μαγαζί – κολοσσό L’Oreal, παίρνει ετήσιο χαρτζιλίκι κάτι λιγότερο από 23.000.000 (είναι 6 τα μηδενικά δεν μετράτε λάθος) ευρά (το πακέτο περιλαμβάνει και κάτι stock – options). Ο επόμενος της παρέας, διακεκριμένος πιανίστας λέει, από τις πενιές που παίζει για τον οίκο Luis Vuiton (πρέπει να είναι αυτός με τις σακούλες των 1000 ευρώ που έχουν πάνω τους το σύμβολο LV), βγάζει κάτι παραπάνω από 16.000.000 ευρά (κι εδώ 6 είναι τα μηδέν, μην μετράτε). Άλλος ένας, ο Ζαχαρίας (όχι αυτός με το δισκάδικο), πιάνει κάτι παραπάνω από 13 μύρια και το παλεύει πάντως για κάτι καλύτερο, καθότι γρουσούζικο το νούμερο αυτό (φτου φτου μακριά!).

Μα τον Οβελίξ! μετά από τέτοια συγκίνηση, μέρες που είναι, λέω να πάω να χτυπήσω εκείνο το σκοτσέζικο πουλοβεράκι των 470 ευρώ που είδα τις προάλλες στο Άττικα; να τους δείξω εγώ…
 
posted by Iridium
Permalink ¤ 0 comments
Παρασκευή, Δεκεμβρίου 16, 2005,10:13 π.μ.
Das Experiment, Μέρος 1ο: Στο μεγαλύτερο πείραμα του αιώνα συμμετέχουμε όλοι μας.

Βγαίνω στο μπαλκόνι διαμερίσματος στο Γαλάτσι. Παρατηρώ το αστικό τοπίο γύρω. Τίποτα το αξιοπρόσεκτο σε μια πρώτη ματιά. Πολυκατοικίες, ταράτσες γεμάτες κεραίες TV. Μετά από προτροπή, παρατηρώ πιο προσεκτικά μια επαγγελματική καμινάδα σε ταράτσα παρακείμενης πολυκατοικίας. Φαινόταν καινούρια, άθικτη και προπάντων δεν έβγαζε καπνό; παρά το γεγονός ότι στη βάση της πολυκατοικίας λειτουργούσε σουβλατζίδικο. Εξάλλου, το σύστημα εξαερισμού του καταστήματος έβγαινε μπροστά και όχι επάνω. Κοίτα που το σήμα στο κινητό έχει χτυπήσει κόφτη. Τα στοιχεία καταδεικνύουν πως πρόκειται για καμουφλαρισμένη κεραία κινητής τηλεφωνίας. Κάπου 15 μέτρα απόσταση από τα διπλανά διαμερίσματα.

Ελληνική Πραγματικότητα

Διόλου απίθανο, αφού σύμφωνα με στοιχεία της Παναττικής Επιτροπής κατά των κεραιών κινητής τηλεφωνίας υπολογίζεται πως μόνο στην Αττική πρέπει να υπάρχουν γύρω στις 5.000 κεραίες. Νόμιμες και παράνομες. Ο δημοσιογράφος Κώστας Γιαννακίδης σε έρευνα που πραγματοποίησε και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Έψιλον, της Ελευθεροτυπίας, με τίτλο: «Κεραίες κινητής τηλεφωνίας στη ζωή μας, το πείραμα συνεχίζεται», αναφέρει πως οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα είναι έτοιμες να επενδύσουν 300 εκ. ευρώ για την ανάπτυξη του νέου δικτύου τρίτης γενιάς, το οποίο επιτρέπει τη μεταφορά εικόνας και ήχου. Αυτό σημαίνει πως αφού οι απαιτήσεις αυξάνουν με τα νέα κινητά 3G, τα οποία γίνονται πιο ισχυρά, ο αριθμός των κεραιών θα αυξηθεί σημαντικά. Άλλωστε, το ομολογεί και ο διευθυντής εταιρικών σχέσεων της Vodafone, σε συνέντευξη του στην Οικονομία της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας σχετικά με τα νέα αυστηρότερα όρια εκπομπών (60% του ορίου που επιβάλλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε απόσταση 300 μέτρων από τα σχολεία και νοσοκομεία) που θεσπίζει το Υπουργείο Μεταφορών, λέγοντας συγκεκριμένα: «…Αυτό μας υποχρεώνει να επανασχεδιάσουμε το δίκτυο, αλλά και να αυξήσουμε τον αριθμό των κεραιών καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε την ίδια ποιότητα κάλυψης». Πριν λίγο καιρό πέρασε στα ψιλά των ειδήσεων αυτό το νέο νομοσχέδιο που θα διέπει την εγκατάσταση κεραιών. Όπως επισημαίνει και ο κ. Γιαννακίδης ο νέος νόμος είναι φωτογραφικός (κενός περιεχομένου), αφού ουσιαστικά θα δίνει και την ευκαιρία στις εταιρίες να νομιμοποιήσουν κεραίες που μέχρι τώρα ήταν παράνομες. Αξίζει εδώ να σημειωθεί και η απάντηση που έδωσε στο δημοσιογράφο ο εκπρόσωπος της Vodafone σχετικά με το λόγο καμουφλαρίσματος των κεραιών; «Μας το επιβάλλει το ισχύον αδειοδοτικό πλαίσιο. Πρέπει η κατασκευή της κεραίας…να προσομοιάζει με το περιβάλλον…Στα δάση, οι κεραίες μεταμορφώνονται σε δέντρα και στα χωριά σε καμπαναριά!». Τραγελαφικές καταστάσεις δηλαδή. Την επόμενη φορά που θα πάτε στο δάσος προσοχή σε ποιο δέντρο θα κάτσετε από κάτω, γιατί μπορεί να είναι κάνα κεραιόδεντρο (δεν κάνουν για το τζάκι)..:). Καλού κακού όμως, βγείτε στο μπαλκόνι ή στη γειτονιά να ρίξετε μια ματιά στις γύρω ταράτσες. Να ξέρετε τι έχετε γύρω σας. Σε περιοχές όπως στο κέντρο της Αθήνας και στους Αμπελόκηπους, μαζί με τις κεραίες TV στέκουν πια αγέρωχες και οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Έτσι λοιπόν, ο ανταγωνισμός μεταξύ των 3 εταιριών κινητής στο παρασκήνιο (δηλαδή, για την εξασφάλιση των καλύτερων σημείων εγκατάστασης κεραιών μέσα και έξω από τις πόλεις) ακολουθεί αυτόν του προσκηνίου. Η επέλαση του 3G γίνεται αισθητή καθημερινά στα media. Ακούστε πρώτοι και αποκλειστικά το νέο hit της τάδε «τραγουδιάρας», μπείτε στο διαδίκτυο δωρεάν, κατεβάστε τα αγαπημένα σας mp3 στο κινητό σας, στείλτε βιντεάκια, και άλλα πολλά. Το μικροσκοπικό κινητό που είχαμε πάρει πριν 1,5 χρόνο τώρα θεωρείται ντεμοντέ. Πρέπει να πάρουμε το καινούριο που ψήνει και καφέ και αποτελεί έναν ολόκληρο κόμβο διασκέδασης και επικοινωνίας. Αυτό σημαίνει και περισσότερη ασχολία μαζί του. Οι εταιρίες λανσάρουν και εμείς ακολουθούμε. Η Cosmote και η Vodafone είναι μακράν κάθε χρόνο οι πρώτοι διαφημιζόμενοι με τα μεγαλύτερα budget. Πάνω από 100 εκ. ευρώ και οι δύο μαζί το 2003, μόνο στα κλασσικά μέσα προβολής.

Το προφίλ του έλληνα χρήστη κινητού

Τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται από 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως (ICNIRP, 2004) με ένα δίκτυο 82.000 (το 2.000) σταθμών βάσης (κεραιών) μόνο στις ΗΠΑ και 40.000 (το 2004) στη Μ. Βρετανία. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας BARI/Focus, το 1995 μόνο το 3% της ηλικιακής ομάδας 17 – 70 ετών χρησιμοποιούσε κινητό τηλέφωνο. Το ποσοστό διείσδυσης εκτοξεύτηκε στο εκπληκτικό 82% το 2005, αυτή τη φορά όμως στο διευρυμένο ηλικιακά γκρουπ των ελλήνων 13 – 70 ετών. Κάτι αντίστοιχο δεν έχει συμβεί ποτέ με άλλο αντικείμενο τεχνολογίας. Στις ηλικίες 13 – 17 ετών το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 89%, στο 18 – 24 φτάνει το 97% και το 95% στις ηλικίες 25 – 34. Δηλαδή, δεν υπάρχει σχεδόν κανένας νέος που να μην χρησιμοποιεί κινητό. Επίσης, το 45% γενικά αυτών που έχουν κινητό χαρακτηρίζονται ως «Σύγχρονοι χρήστες». Σύγχρονος χρήστης καλείται αυτός που θεωρεί το κινητό ως ένα χρήσιμο και απαραίτητο εργαλείο, αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας του. Στις ηλικίες 13 – 24 το ποσοστό αυτό αγγίζει το 64%. Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο πως στις ηλικίες 13 – 17 ετών το 31% των χρηστών ανήκουν στους λεγόμενους «Προχωρημένους χρήστες» (Innovators). Προχωρημένοι θεωρούνται οι χρήστες αυτοί που το κινητό αποτελεί προέκταση του εαυτού τους, τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας μέσα από έναν ξεχωριστό κώδικα.

Ανησυχία και αμφιβολία

Τα συμπεράσματα από τα παραπάνω, με μια πιο προσεκτική προσέγγιση, δεν καταδεικνύουν πως το κινητό είναι πράγματι ένα χρήσιμο εργαλείο ή ότι έχει μετατραπεί σε ένα αντικείμενο lifestyle και ένα τρόπο έκφρασης για τους νέους ανθρώπους. Δεν είναι ανάγκη να είσαι ειδικός για να καταλάβεις πως τα νεώτερα στρώματα του πληθυσμού είναι ουσιαστικά τα πειραματόζωα του σήμερα και ότι θα αποτελέσουν το βασικό πυρήνα της επιστημονικής έρευνας του αύριο. Τα παιδιά του σύγχρονου δυτικού κόσμου χαρακτηρίζονται παγκοσμίως ως οι heavy users των κινητών τηλεφώνων. Οι διάφοροι νεωτερισμοί των MMS και η εναλλακτική χρήση του κινητού ως μέσο ψυχαγωγίας, έχουν στόχο ουσιαστικά τους νέους.

Γιατί όμως πειραματόζωα? Γιατί απλά η μη ιονίζουσα ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα και οι κεραίες ( δηλαδή οι σταθμοί βάσης που είναι εγκατεστημένοι στις ταράτσες και στα βουνά) – όπως εκπέμπουν και τα καλώδια της ΔΕΗ, ο φούρνος μικροκυμάτων, το ασύρματο τηλέφωνο, κ.α. – δεν έχει αποδειχθεί ακόμα με εμπεριστατωμένο τρόπο και ολοκληρωμένα ότι μπορεί να προκαλεί πέρα από θερμαντικές επιδράσεις και άλλες πιο σοβαρές βλάβες, όπως είναι ο καρκίνος. Και λέω ακόμα, γιατί απλά η τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας και του πιο δημοφιλούς συστήματος τηλεπικοινωνιών του GSM (Global System for Mobile Communications) είναι σχετικά πρόσφατη για τα περισσότερα κράτη (γύρω στα 10 χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη γενιά), ενώ η τρίτη γενιά κινητών, 3G, μόλις τώρα λανσάρεται στις παγκόσμιες αγορές. Αυτό σημαίνει απλά για τους επιστήμονες ότι πρέπει να περάσουν μερικές δεκαετίες για να μπορέσουν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα (μέσω επιδημιολογικών ερευνών κυρίως) για τις επιπτώσεις της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας. Με άλλα λόγια, για να δουν αν πράγματι η χρήση κινητών τηλεφώνων και η εκπομπή ακτινοβολίας από τις κεραίες βάσης μπορούν να συνδεθούν με την εμφάνιση καρκινογενέσεων στον άνθρωπο.

Η κρατούσα επιστημονική άποψη και οι εταιρίες

Η σημερινή κρατούσα επιστημονική άποψη, εντούτοις, δεν αναγνωρίζει κινδύνους για την υγεία όταν υπάρχει έκθεση εντός των προκαθορισμένων ορίων ασφαλείας, παρά τις λιγοστές ενδείξεις που έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς από έρευνες. Πράγματι, αν ρίξει κανείς μια ματιά στις εκθέσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, της ICNIRP (Διεθνής επιτροπή για την προστασία από την μη ιονίζουσα ακτινοβολία) ή της NRPB (Εθνική επιτροπή της Μ. Βρετανίας για την ακτινολογική προστασία) θα καταλάβει πως όλοι οι επίσημοι φορείς συγκλίνουν προς την παραπάνω άποψη. Αυτή η κατάσταση δίνει ένα ισχυρό άλλοθι στους υπέρμαχους της νέας τεχνολογίας 3G; δηλαδή, ουσιαστικά στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Κάνοντας μια βόλτα στους ιστοχώρους των εταιριών κινητής τηλεφωνίας διαπιστώσαμε πως μονάχα η Vodafone και η TIM κάνουν εκτενής αναφορά στο θέμα υγείας και ακτινοβολίας, αναφερόμενοι ουσιαστικά στη θέση της ΠΟΥ και των άλλων οργανισμών, ενώ η Cosmote δίνει ιδιαίτερη βάση στην έντονη κοινωνικής της δράση, αφιερώνοντας μονάχα 3 σειρές για το θέμα υγείας και η Qtelecom δεν αναφέρει απολύτως τίποτα. Τη θέση τους αυτή προσπαθούν να ισχυροποιήσουν οι πολυεθνικοί κολοσσοί χρηματοδοτώντας επιστημονικές έρευνες, οργανισμούς και εργαστήρια. Κάτι αντίστοιχο με την τακτική των καπνοβιομηχανιών, δηλαδή. Συγκεκριμένα, η Vodafone στην Ελλάδα χρηματοδοτεί το πρόγραμμα «ΕΡΜΗΣ», όπου οι ειδικοί που συμμετέχουν στη διερεύνηση των επιπτώσεων στην υγεία είναι υπάλληλοι της (περιοδικό Έψιλον). Στα μέσα του ενενήντα, αμερικάνικες εταιρίες χρηματοδότησαν με 27$ εκ. το πρόγραμμα WTR (Wireless Technology Research), του οποίου δεν δημοσιεύτηκαν επίσημα τα αποτελέσματα.

Το θέμα, όμως, είναι πώς η παραπάνω κρατούσα επιστημονική άποψη βασίζεται σε τρέχοντα δεδομένα. Γι αυτό ακριβώς και η NRPB, αναγνωρίζει πως τα πράγματα δεν είναι δεδομένα ακόμη, και τονίζει πως πρέπει να υιοθετηθεί μια προληπτική στάση απέναντι στη χρήση των κινητών τηλεφώνων, μέχρι να προκύψουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία για τις επιδράσεις στην υγεία. Αφήστε που τα όρια ασφαλείας έχουν τεθεί με βάση πολιτικά και οικονομικά κριτήρια, όπως αναφέρει ο καθηγητής βιολογίας κ. Μαργαρίτης, και αποτελούν περισσότερο όρια επικινδυνότητας παρά ασφαλείας. Έτσι, λόγω του ομιχλώδους επιστημονικού τοπίου, ο κ. Μαργαρίτης λέει χαρακτηριστικά στο Έψιλον: «...όλοι μας συμμετέχουμε στο μεγαλύτερο βιολογικό πείραμα της Ιστορίας. Πιο απλά, είμαστε η γενιά με τα πειραματόζωα των επιπτώσεων που προκαλεί η μη ιονίζουσα ακτινοβολία». Αυτό δεν νομίζω ότι αποτελεί τεχνοφοβία όπως διατείνεται από τις εταιρίες, αλλά συνειδητοποίηση της κατάστασης και ευαισθητοποίηση. Η γνώση είναι δύναμη έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, κι εγώ θα προσέθετα πως ο εφησυχασμός αποτελεί αδιαφορία.

Ετικέτες

 
posted by Iridium
Permalink ¤ 2 comments
Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2005,2:45 μ.μ.
Πως θα ήταν ο κόσμος μας χωρίς εικόνες?
Έχετε αναρωτηθεί πως θα ήταν ο σύγχρονος κόσμος χωρίς εικόνες? Εμένα πάντως με έχει απασχολήσει το ερώτημα αυτό ουκ ολίγες φορές, μετά από τον καθημερινό βομβαρδισμό εικόνων που δεχόμαστε. Εξάλλου, όταν η φωτογραφία αποτελεί για σένα τον πιο αγαπημένο τρόπο δημιουργικής έκφρασης, δεν μπορείς παρά να προβληματίζεσαι καθημερινώς με αυτά που βλέπεις.
Η εικόνα, είτε πρόκειται για φωτογραφία είτε για κινούμενη εικόνα, κυριαρχεί απόλυτα στη ζωή μας. Όλα γυρίζουν γύρω από εικόνες. Οι κινέζοι δεν είπαν τυχαία το τετριμμένο μια εικόνα αξίζει όσο 1000 λέξεις. Αν δεν υπάρχει εικόνα, ο λόγος από μόνος του φαντάζει φτωχός, και κάποιες φορές, ελλιπής και ανίσχυρος. Στις ειδήσεις στην τηλεόραση είναι απαραίτητες οι εικόνες, οι οποίες πιστοποιούν ουσιαστικά τα λεγόμενα του δημοσιογράφου. Οι πολεμικοί φωτορεπόρτερ και κάμεραμαν παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα στα πεδία της μάχης για να αποτυπώσουν όσο πιο ρεαλιστικές εικόνες γίνεται, και να τροφοδοτήσουν στη συνέχεια τα αδηφάγα δυτικά ΜΜΕ και τα μάτια των θεατών τους με πειστήρια.
Στα περιοδικά οι φωτογραφίες εκρηκτικών μοντέλων και ηθοποιών δημιουργούν μια επίπλαστη πραγματικότητα. Το Photoshop αποτελεί το πιο θαυματουργό δημιούργημα της ψηφιακής εποχής. Στον κινηματογράφο πια οι σκηνοθέτες των blockbuster προσπαθούν να δημιουργήσουν όσο πιο θεαματικές και αληθοφανής εικόνες γίνεται προς τέρψιν των θεατών.
Το overdose εικόνων που παθαίνει ο μέσος «homo catanaloticus», σε κάθε άλλη περίπτωσή θα ήταν θανατηφόρος. Η γνώση μας για τον κόσμο βασίζεται λοιπόν στις εικόνες που έχουμε αποθηκεύσει στο μυαλό μας. Έτσι, άνθρωπος χωρίς εικόνες, είναι άνθρωπος χωρίς εμπειρίες. Αν και το αρχικό ερώτημα παραμένει, το σίγουρο είναι ότι η έννοια της εικόνας έχει εκφυλιστεί. Έχει χάσει τη μαγεία της και αυτό οφείλεται κυρίως λόγω της ευκολίας που προσφέρει η τεχνολογία.

 
posted by Iridium
Permalink ¤ 0 comments
Παρασκευή, Δεκεμβρίου 09, 2005,10:35 π.μ.
Κούκλα ο Sakis…
Ανοίγω το πρωί την εφημερίδα στο μετρό και βλέπω σε διαφήμιση παιχνιδάδικου προσφορά, με 2 κούκλες Sakis δώρο άλλη μία. Επιτέλους, νομίζω πως εκπληρώνεται ένα όνειρο πολλών κοριτσιών (μικρών…και μεγάλων). Τώρα πια θα μπορούν, κάτω από τα σκεπάσματα Sakis, να έχουν και στην αγκαλιά τους τον Sakis εις τριπλούν. Η απόλυτη ηδονή. Μετά από κάτι τέτοιο δικαιούμαστε κι εμείς κάτι πιο αγορίστικο νομίζω. Έτσι λοιπόν, περιμένουμε με ενδιαφέρον και το λανσάρισμα της νέας σειράς «σοβρακοφανέλες Sakis» για να νιώσουμε κι εμείς λίγο από το hype και το σφρίγος του «φαινόμενου» Sakis.
 
posted by Iridium
Permalink ¤ 0 comments
Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2005,1:02 μ.μ.
Έχει πολύ ακόμα Μπαμπαστρούμφ..??

Μετρό σου λέει μετά……Άσε θα πάω με τα πόδια καλύτερα.

 
posted by Iridium
Permalink ¤ 1 comments
,12:55 μ.μ.
Η πιο ευφάνταστη βιτρίνα της Αθήνας ever….
 
posted by Iridium
Permalink ¤ 3 comments
Τρίτη, Δεκεμβρίου 06, 2005,4:55 μ.μ.
Fnac….
Η Fnac, ή όπως είναι το πλήρες όνομα της Fédération Nationale d'Achats pour Cadres ( ή αλλιώς η Εθνική Ομοσπονδία Αγορών για τους Εργαζομένους?), ως γνωστών άνοιξε το πρώτο της κατάστημα και στην Ελλάδα. Το σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται για καμία πραγματική ομοσπονδία (αν και δεν έχω βρει την ιστορία του ονόματος και δεν ξέρω τι είχαν στο μυαλό τους οι ιδρυτές της) αλλά για τη μεγαλύτερη γαλλική αλυσίδα προϊόντων τεχνολογίας και πολιτισμού, όπως λένε. Πριν μερικούς μήνες βρέθηκα στο κατάστημα της Fnac στη Μαδρίτη. Πέρα από τη δεδομένη ποικιλία που είχε, οι τιμές δεν είναι τόσο χαμηλές όσο παρουσιάζεται ή έχει επικρατήσει. Τουναντίον θα έλεγα. Συγκεκριμένα, αγόρασα ένα cd των ντόπιων Migala στα 12 ευρώ περίπου, ενώ στην Ελλάδα έχει σχεδόν 20 ευρώ, γιατί είναι ανεξάρτητη εισαγωγή. Πέρα από εξαιρέσεις όπως η συγκεκριμένη και τις δεδομένες προσφορές που βάζει, οι τιμές ήταν υψηλότερες απ’ ότι εδώ. Το ίδιο συμβαίνει και στην ελληνική Fnac. Κάποια cd σε προσφορά και τα υπόλοιπα να πλησιάζουν τα 18 – 19 ευρώ.

Τώρα πως γίνεται ο κύριος Προκόπης Δούκας, σε άρθρο του στην Athens Voice / 1-7 Δεκ., να θεωρεί θείο δώρο το κατάστημα της Fnac για τους σοβαρά ασχολούμενους με τη μουσική καταναλωτές που «εγκλωβισμένοι στη μιζέρια μιας ελληνικής αλυσίδας και μιας αποτυχημένης, «παρατημένης» διεθνούς, έψαχναν για διέξοδο…», δεν κατάλαβα. Με αυτό δείχνει ο κ. Δούκας πως έχει να κατέβει στο κεντρικό Metropolis εδώ και μερικά χρόνια, αφού ακριβώς δίπλα έχει ανοίξει άλλη μια ελληνική αλυσίδα (το PMW) και οι τιμές τους είναι πραγματικά άπαικτες. Άσε που στις μόνιμες προσφορές του 6,90 ευρώ περιέχεται μια τεράστια γκάμα που καλύπτει όλα τα μουσικά γούστα.

Επίσης, αναφέρει για τα βιβλιοπωλεία πως: «Η έλευση της Fnac στην Ελλάδα τρόμαξε, είναι η αλήθεια, περισσότερο τα βιβλιοπωλεία, που οργανώνονται για να αντιμετωπίσουν την απειλή του ανταγωνισμού». Εμένα πως μου φαίνεται πάλι πως βιβλιοπωλεία όπως η Πολιτεία, ο Ελευθερουδάκης, ο Παπασωτηρίου, ο Πατάκης, η Εστία, η Πρωτοπορία, κ.α. δεν έχουν να φοβούνται τίποτα από την έλευση της Fnac, ούτε από άποψη ποικιλίας ούτε από άποψη τιμών.

Η Fnac, λοιπόν, είναι «ναός» και «μια πύλη στον κόσμο… με 30 χρόνια καθυστέρηση» για τους καταναλωτές των shopping mall και των global brands, που περιμένουν να μάθουν κάτι από τα trends και τη μόδα. Για όλους τους άλλους δεν νομίζω πως περίμεναν καμία Fnac για να βρίσκουν αυτά που θέλουν και να αγοράζουν σε πραγματικά χαμηλές τιμές. Στους ήδη υπάρχοντες και εδραιωμένους «ναούς» του πολιτισμού και με τη συμπλήρωση του διαδικτύου εγώ πάντως και πολλοί άλλοι νομίζω ότι είμαστε κάτι παραπάνω από ευχαριστημένοι.
 
posted by Iridium
Permalink ¤ 4 comments
,3:00 μ.μ.
Σήμερα γιορτάζει ο Νίκος. Του στείλατε μήνυμα…?
Διάλογος 2 κοριτσιών στο μετρό.

Α: Προσπαθώ να θυμηθώ ποιους Νίκους έχω. Εσύ τους έστειλες μήνυμα (στο κινητό)?
Β: Κάτσε να πάρω κάρτα πρώτα.
Α: Εγώ έστειλα ήδη στον κολλητό μου…
 
posted by Iridium
Permalink ¤ 0 comments
Πέμπτη, Δεκεμβρίου 01, 2005,4:23 μ.μ.
Νέα δωρεάν εφημερίδα στην πόλη…
Μία νέα εναλλακτική εφημερίδα έκανε την εμφάνισή της στην πόλη, σήμερα 1η Δεκεμβρίου (καλό μήνα κιόλας). Είναι η εφημερίδα Lifo Athina. Ουσιαστικά πρόκειται για τη νέα εκδοτική προσπάθεια του πολυπράγμονα εκδότη Στάθη Τσαγκαρουσιάνου. Το θέμα είναι πως μέσα από ένα πρώτο ξεφύλλισμα η Lifo Athina δείχνει να είναι ένα light alter ego της πετυχημένης Athens Voice. Θα περίμενα να δω μία εφημερίδα με πραγματικά ξεχωριστό στυλ και δική της προοπτική για την εικόνα της πόλης. Κάτι που έκανε με μοναδικό τρόπο η Athens Voice πριν μερικά χρόνια. Θα πείτε πως δεν είναι κάθε μέρα Κυριακή. Πάραταυτα, ελπίζουμε να δούμε στη συνέχεια μια βελτίωση της Lifo Athina, και όχι μία από τα ίδια; γιατί ο τύπος έχει ανάγκη από τέτοιες προσπάθειες.
 
posted by Iridium
Permalink ¤ 4 comments
,11:18 π.μ.
Μάκης ο «πιστολέρο»….
Όπως μας ενημερώνει δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» (το άρθρο δεν το βρήκα στον ιστοχώρο enet; είναι από το φύλλο στις 20/11/05), το υπουργείο Δημοσίας Τάξης έχει διαθέσει για την προστασία του Μάκη «Τριανταφυλλό» ούτε έναν, ούτε δύο, αλλά τρεις ολόκληρους αστυνομικούς της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Αυτό είναι απολύτως λογικό και επόμενο θα πείτε, αφού ένας εκπρόσωπος της τηλε-δικαιοσύνης και μέγας «καναλοκένταυρος», για να μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα το «θεάρεστο» έργο του, πρέπει να προστατεύεται από την Πολιτεία. Και ακριβώς αυτό είναι και το άλλοθι του κ. Τριανταφυλλόπουλου. Ότι δεν έχει αιτηθεί για προστασία και μάλιστα έχει ζητήσει και εγγράφως την απόσυρση των αστυνομικών. Όμως ελέω των «κακών» που φθονούν τον κ. Μάκη και της οφθαλμοφανής πιθανότητας να χάσουν τις θεσούλες τους οι υπεύθυνοι της Αστυνομίας αν κάνουν αυτό πους τους ζητά, η φρούρηση φαίνεται να παραμένει.
Επίσης, για να έχει ακόμη μεγαλύτερη προστασία ο κ. Μάκης, η Πολιτεία του έχει παράσχει και άδεια οπλοφορίας, πολύ πριν, το 1995. Βέβαια, σε έναν «καναλοκένταυρο», για λόγους ευγενείας, δεν του ζητάμε ποτέ πιστοποιητικό ψυχιατρικής γνωμάτευσης, που σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση δεν χορηγείται άδεια οπλοφορίας χωρίς αυτό το χαρτί. Δεν του έφτανε όμως το ένα όπλο για να ασκεί το αγαπημένο του χόμπι (το κυνήγι…των κακών) και θέλησε και δεύτερο. Βεβαίως, αμέσως έγινε η επέκταση της άδειας, και πάλι σαφώς χωρίς να χρειάζεται αυτό το παλιόχαρτο. Ο απρόσεκτος όμως κ. Μάκης έχασε και τα δύο του σιδερικά (κλαψ), ή για την ακρίβεια του τα «βούτηξαν» (σε διαφορετικές χρονικές στιγμές το καθένα). Παρόλο που το συμβάν των απολεσθέντων «κουμπουριών» θα αποτελούσε για τον οποιονδήποτε έλληνα πολίτη ασυγχώρητη επιπολαιότητα, και σύμφωνα με τον κανονισμό δεν θα μπορούσε να γίνει ανανέωση της άδειας, για τον κ. Μάκη ήταν ένα απλό πταισματάκι και έτσι του ξανάβγαλαν, στο άψε σβήσε, νέα αδειούλα το 2003.

Όπως φαίνεται λοιπόν, η Πολιτεία δεν έχει σε τίποτα να νομοθετήσει και για την φρούρηση και προστασία και των «δημοσιογράφων». Δημοκρατία έχουμε σ’ αυτό τον τόπο, by the way. Μην το ξεχνάμε… Όλα γίνονται εξάλλου στα πλαίσια της... Το «κουστούμακι» βέβαια της προστασίας του κάθε κ. Μάκη δεν έχει καμία σημασία ότι το πληρώνει ο ελληνικός λαός.
 
posted by Iridium
Permalink ¤ 0 comments